Základná škola zameraná na bežecké lyžovanie, oslavovala štyridsiatku

24.05.2009 Poprad

Štrba 23. mája (TASR) - Základná škola v podtatranskej obci Štrba, ktorá sa zameriava na podporu mladých talentov v bežeckom lyžovaní, oslávila dnes štyridsiate výročie.
Medzi žiakov, súčasných i bývalých pedagógov zavítal podpredseda vlády a minister školstva Slovenskej republiky Ján Mikolaj.
V sprievode starostu Michala Sýkoru a riaditeľky školy Ľubomíry Balážovej si prezrel priestory, ktoré prešli v ostatných rokoch rekonštrukciou aj vďaka finančnej podpore rezortu. Na slávnostnej akadémii v kultúrnom dome minister ocenil výsledky, ktoré dosiahli odchovanci jubilujúcej školy na domácich i medzinárodných súťažiach či olympiádach. Žiaci sú úspešní nielen v športovej oblasti, ale aj vo vedomostnej či mimoškolskej činnosti.
Základná škola v Štrbe bola otvorená 5. februára 1969 ako budova so 17 modernými učebňami, kuchyňou, jedálňou a športovým ihriskom. Neskôr bola dokončená aj telocvičňa. V posledných rokoch prešla škola rozsiahlou rekonštrukciou a to aj za finančnej podpory Ministerstva školstva SR.
Školu, ktorá patrí k najvyššie položeným na Slovensku, navštevuje v súčasnosti 275 žiakov a pôsobí tam 18 učiteľov. Sýkora dodal, že objekt si vyžaduje ďalšie stavebné úpravy, ktoré zefektívnia prevádzku školy v náročných klimatických podmienkach. Po rekonštrukcii strechy treba vymeniť okná a budovu zatepliť.
 

Vyberte región